• Mày đay và phù mạch

   Mày đay thường biểu hiện tình trạng ngứa nhiều, nóng dát trên da và thường kéo dài dưới 4h mỗi đợt tổn thương (không quá 24h trừ mày đay viêm mạch). Kích thước mày đay rất khác nhau có thể dạng chấm hoặc lan rộng dạng bản đồ kích thước vài centimet

   1. Đại cương

   Mày đay (Urticaria) được hiểu là tình trạng phát ban (hives) trên da với biểu hiện đặc trưng là các sẩn phù hoặc những ban dát đỏ trên da, ngứa nhiểu, cảm giác nóng dát trên bề mặt da và thường tiến triển từng đợt. Đặc điểm quan trọng để chúng ta phân biệt với các tình trạng bệnh lý của da khác là đặc tính ngứa và thoáng qua của các tổn thương mày đay. Các tổn thương may đay thường kéo dài không quá 24 h và biến mất mà không để lại bất cứ biến chứng trên da nào.

   Phù mạch (Angioederma) hay còn có tên gọi khác là phù Quincke là tình trạng sung phù thoáng qua của tổ chức mô dưới da và niêm mạc và có cơ chế tương tự mày đay nhưng vị trí sâu hơn. Phù mạch có thể phối hợp hoặc xuất hiện riêng rẽ với tình trạng mày đay.Khoảng 40% số bệnh nhân xuất hiện phù mạch cùng với mày đay, 40% mày đay riêng rẽ và khoảng 20% số bệnh nhân chỉ có phù mạch mà không có ban mày đay.Ở những bệnh nhân mày đay có kèm phù mạch thì tiên lượng thường xấu hơn những bệnh nhân chỉ có mày đay đơn thuần.

   Mày đay và phù mạch là tình trạng bệnh lý phổ biến nhất và khoảng 15 đến 20% dân số có ít nhất một lần bị mày đay – phù mạch trong đời. Điều này có nghĩa cứ 5 người lại có ít nhất một người bị mày đay, phù mạch hoặc cả hai tình trạng này trong suốt cuộc đời.

   Phân loại mày đay và phù mạch có thể dựa trên thời gian kéo dài triệu chứng, các tình trạng bệnh đi kèm và phân loại theo cơ chế sinh bệnh học.

   - Phân loại theo thời gian kéo dài của triệu chứng: mày đay được chia ra 2 loại là mày đay cấp và mạn. Mày đay cấp là tình trạng mày đay kéo dài dưới 6 tuần và chủ yếu xuất hiện ở những bệnh nhân có yếu tố cơ địa và phổ biến ở trẻ em. Mày đay cấp gặp ở cả hai giới với tỷ lệ ngang nhau.Các biểu hiện mày đay xuất hiện trong hoàn cảnh có liên quan đến các dị nguyên nhất định hoặc sau nhiễm virus.Có thể nhiều bệnh nhân mày đay cấp có thể tự điều trị mà không cần đến bác sỹ.Mày đay mạn là tình trạng mày đay kéo dài liên tục hoặc ngắt quãng trên 6 tuần và thường gặp ở lứa tuổi trung niên và nữ mắc nhiều hơn nam.Mày đay mạn không thường gặp ở bệnh nhân có yếu tố cơ địa và khó khăn để xác định nguyên nhân.

   - Phân loại dựa trên tình trạng có hay không xuất hiện đồng thời tình trạng mày đay và phù mạch. Sự hiện diện của phù mạch làm cho tình trạng bệnh xấu hơn và thường kéo dài.

   - Phân loại theo cơ chế bệnh sinh:


   + Mày đay vô căn. Không tìm được nguyên nhân gây bệnh. Đây là tình trạng hay gặp nhất của mày đay mạn tính.

   + Mày đay và phù mạch liên quan với thức ăn

   + Mày đay vật lý: mày đay do lạnh, đè ép hoặc mày đay cholinergic

   + Mày đay liên quan với bệnh lý nền như viêm tuyến giáp tự miễn, lupus…

   + Di truyền

   Tổn thương mô bệnh học phụ thuộc vào các dạng mày đay, phù mạch khác nhau.

   - Đối với mày đay cấp: Tổn thương mô bệnh học là tình trạng phù lớp hạ bì cùng với tình trạng giãn các mạch nhỏ và giãn mạch bạch huyết ở dưới da và có sự xâm nhập của tế vào viêm một nhân và bạch cầu ưa axit.

   - Đối với mày đay mạn: Tổn thương mô bệnh học chủ yếu là tình trạng xâm nhập của tế bào một nhân kết hợp với lympho T và đại thực bào. Các tổn thương khó quan sát trên kính hiển vi quang học thông thường mà cần xem trên kính hiển vi điện tử. Các tế bào mast tăng số lượng vùng hạ bì với các mức độ thoát bọng khác nhau được quan sát thấy. Nhuộm huỳnh quang miễn dịch tổn thương sinh thiết không thấy có hình ảnh của lắng đọng các phức hợp miễn dịch, bổ thể hay sợi fibrin.

   - Mày đay liên quan đến viêm mạch (Vasculitis urticaria) có hình ảnh hoại tử các mạch máu và sung phù các tế bào nội mạc mao tĩnh mạch. Sự xâm nhập tế bào viêm chủ yếu là bạch cầu trung tính với hình dạng tế bào bụi leukocytoclassic và hình ảnh chứng tỏ có sự chết tế bào bạch cầu trung tính với tình trạng tăng mật độ và đứt gẫynhân tế bào. Huỳnh quang miễn dịch có sự lắng đọng immunoglobulin đặc biệt là IgM, bổ thể và sợi tơ fibrin trên thành mạch máu.   2. Cơ chế bệnh sinh

   Vai trò trung tâm là tế bào mast. Sự gia tăng số lượng hiện diện trong tổn thương mô bệnh học, sự hoạt hóa tế bào mast dẫn đến tình trạng giải phóng các hóa chất trung gian (đặc biệt là histamin) là nguyên nhân gây ra những biểu hiện lâm sàng của mày đay và phù mạch. Có nhiều cơ chế gây ra tình trạng hoạt hóa tế bào mast và giải phóng các hóa chất trung gian do quá trình thoát bọng. Các cơ chế này có thể được phân chia: cơ chế miễn dịch, cơ chế không qua trung gian miễn dịch và cơ chế do rối loạn tương tác giữa kháng thể IgE và thụ thể của nó.

   3. Biểu hiện lâm sàng

   Mày đay thường biểu hiện tình trạng ngứa nhiều, nóng dát trên da và thường kéo dài dưới 4h mỗi đợt tổn thương (không quá 24h trừ mày đay viêm mạch). Kích thước mày đay rất khác nhau có thể dạng chấm hoặc lan rộng dạng bản đồ kích thước vài centimet. Phân bố của mày đay có thể toàn thân hoặc khu trú tùy thuộc vào các loại mày đay khác nhau. Nếu mày đay do tiếp xúc thường gặp vùng tiếp xúc, mày đay do ánh nắng thường gặp vùng da hở và một số loại mày đay vật lý như mày đay do đè ép thì thường gặp vùng đè ép. Mày đay thường không có biểu hiện toàn thân ngoài cảm giác khó chịu. Một số trường hợp có kèm theo đau khớp thường liên quan đến bệnh lý nên nào đó.   Phù mạch thường gây ra tình trạng khó chịu hoặc gây đau khi xuất hiện ở đường ruột. Có thể gây khó thở nếu phù thanh quản.

   Mày đay và phù mạch nên được xem xét là hội chứng hơn là một bệnh.Mày đay cấp và phù mạch có thể là triệu chứng của sốc phản vệ và khi đó bệnh cảnh lâm sàng sẽ rất trầm trọng.

   Nếu tổn thương mày đay kéo dài trên 24 h và để lại sẹo sau khi thoái lui và phân bổ chủ yếu ở vùng xa cơ thể thì chúng ta nên nghĩ đến mày đay viêm mạch.

   Tình trạng nổi ban ngứa liên quan đến thai nghén (PUPP – Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy) là tình trạng nổi ban, dát ngứa liên quan đến thai kỳ đặc biệt ở 3 tháng cuối và sau sinh. Nguyên nhân chưa rõ.

   Mày đay vật lý bao gồm: mày đay do lạnh, mày đay do đè ép xuất hiện chậm sau 3 – 12 h, chứng vẽ nổi da (dermatographisim), mày đay cholinergic với kích thước nhỏ từ 2-3mm, mày đay do ánh mặt trời, mày đay do nước và mày đay và phù mạch do gắng sức có tình trạng tăng histamine sau vận động gắng sức và ăn một số thức ăn nhất định như chuối, bột mì.

   Bảng 1: Mối liên quan lâm sàng mày đay, phù mạch và nguyên nhân
   Biểu hiện lâm sàng Định hướng nguyên nhân
   Sẩn ngứa hoặc ban mày đay sưng phù xuất hiện nhanh trong vòng 60 phút sau ăn uống, thay đổi chế độ ăn, thức ăn chưa nấu chín Dị ứng thức ăn, chất phụ gia hoặc phẩm mầu
   Sử dụng thuốc: thuốc mới được sử dụng hoặc thực phẩm chức năng (NSAIDs, ACE inhibitors). Dị ứng với thuốc, tá dược, phụ gia hoặc thức ăn.
   Vận động (đặc biệt là chạy bộ), tiếp xúc ánh nắng, lạnh hoặc nhiệt, nước, đè ép và sóng rung. Mày đay vật lý hoặc liên quan các yếu tố môi trường.
   Yếu tố nghề nghiệp: các sản phẩn cao su, hóa chất kích ứng (đặc biệt là formaldehyde ). Dị ứng (có thể biểu hiện dị ứng qua IgE hoặc viêm da tiếp xúc, viêm da kích ứng).
   Fatigue, weight gain, family history of thyroid disease HC Suy giáp hoặcviêm tuyến giáp Hashimoto
   Bệnh nhân mệt mỏi kéo dài, sút cân và có tiền sử gia đình bệnh u lympho Bệnh ác tính hoặc bệnh lympho
   Ăn uống thức ăn sống (gỏi tôm, cua, cá) và tiếp xúc nguồn bệnh Kí sinh trùng, nhiễm khuẩn, nhiễm nấm và nhiễm virus.

   4. Chẩn đoán

   Chẩn đoán mày đay và phù mạch thường được dựa trên hình ảnh lâm sàng và khai thác kỹ tiền sử. Tuy nhiên, việc tìm ra nguyên nhân và các bệnh lý kèm theo là hết sức cần thiết nhằm trả lời cho bệnh nhân và tạo cho họ niềm tin và hài lòng. Trong mày đay mạn thì rất khó tìm nguyên nhân, 70% vô căn. Sau đây là một số nguyên nhân gây ra mày đay cấp và mạn. Các xét nghiệm chẩn đoán bao gồm xét nghiệm IgE đặc hiệu, test lẩy da với các dị nguyên nghi ngờ như dị nguyên đường hô hấp, thức ăn, côn trùng đốt và thuốc. Các biểu hiện mày đay vật lý sử dụng một số test kích thích. Đối với mày đay do đè ép thì tạo lại tồn thương bằng cách vạch vẽ lên da bệnh nhân, mày đay do lạnh làm test áp đá, mày đay do cholinergic dùng methacolin làm chất kích thích, mày đay do gắng sức cho bệnh nhân tập thể dục gắng sức…Ngoài ra còn các xét nghiệm chẩn đoán bệnh lý nền ở bệnh nhân mày đay và phù mạch.

   Nguyên nhân gây mày đay cấp bao gồm:

   Thuốc: một số thuốc thường gây dị ứng biểu hiện mày đay, phù mạch bao gồm kháng sinh penicillin, các thuốc giảm viêm chống đau – NSAIDs (ibuprofen, aspirin…). Các thuốc hạ áp nhóm ức chế men chuyển (ACE inhibitors) có thể gây phù mạch mà không có mày đay.

   Thức ăn: Các thức ăn có thể là nguyên nhân phổ biến gây ra dị ứng và biểu hiện mày đay, phù mạch. Các thức ăn dị ứng qua trung gian IgE như lạc, hạt điều, trứng, cá, các loại nhuyễn thể…

   Các dị nguyên đường hô hấp: bọ nhà, phấn hoa, long chó, mèo thường gây ra triệu chứng dị ứng ở đường hô hấp nhưng có thể biểu hiện mày đay, phù mạch.

   Nhiễm trùng: nhiễm virus cấp tính là nguyên nhân phổ biến gây mày đay, phù mạch đặc biệt ở trẻ em. Mặc dù không được phân lập thường xuyên nhưng người ta thấy rằng các virus liên quan như viêm gan, nhiễm đơn bào hoặc Coxsackie.

   Nguyên nhân mày đay mạn bao gồm:

   Thuốc: các thuốc giảm viêm chống đau – NSAIDs (ibuprofen, aspirin…) 20 – 40% số bệnh nhân có triệu chứng nặng lên sau uống các thuốc NSAIDs.

   Thức ăn: Vai trò của thức ăn gây mày đay mạn vẫn còn tranh cãi và tỷ lệ được báo cáo dao động từ 1% cho đến 67%.

   Các bệnh lý nhiễm trùng, nhiễm nấm, kí sinh trùng

   Các bệnh lý nền: các bệnh lý tự miễn hệ thống như lupus ban đỏ, viêm khớp dạng thấp thanh thiếu niên…, 50% số bệnh nhân mày đay mạn liên quan đến bệnh lý tuyến giáp đặc biệt là viêm tuyến giáp Hasimoto. Ngoài ra mày đay mạn còn gặp trong bệnh lý ác tính và rối loạn di truyền.

   5. Điều trị

   5.1 Điều trị mày đay cấp:

   Điều trị mày đay, phù mạch tốt nhất là tránh dị nguyên nếu đã xác định được và điều trị các triệu chứng. Bệnh nhân nên tránh uống các chất chứa cồn và sử dụng các thuốc thường hay gây nặng bệnh như aspirin và thuốc chống viên không steroid (NSAIDs). Mày đay cấp hoặc phù mạch có thể điều trị bằng thuốc kháng histamine. Điều trị bằng menthol 1% có thể làm giảm ngứa. Nếu mày đay xuất hiện do quần áo quá chật, do tiếp xúc với da nên nới lỏng quần áo để giảm triệu chứng. Nếu như mày đay và phù mạch xuất hiện trong bệnh cảnh của sốc phản vệ thì adrenaline cần được điều trị ngay lập tức và bệnh nhân cần được cấp cứu tại trung tâm y tế.Nếu bệnh nhân có adrenalin tiêm tự động thì có thể tiêm ngay vào mặt ngoài cơ đùi và gọi hỗ trợ sau.

   5.2 Điều trị mày đay vật lý:

   Các rối loạn như mày đay do lạnh, cholinergic (do nhiệt) và chứng vẽ nổi da có thể được điều trị bằng kháng histamine như levocertrizine, fexofenadine, cetirizine hoặc loratadine. Nếu không đáp ứng với liều thông thường có thể tăng liều như fexofenadine 180 mg/ngày, certrizine 10mg ngày 3 lần. Bước tiếp theo có thể thêm các thuốc như hydroxyzine hoặc diphenydramine với liều 25-50 mg 4 lần một ngày. Trong một số trường hợp đặc biệt một số thuốc có thể thử nếu tình trạng mày đay không cải thiện như ciproheptidine 4-8 mg, 3-4 lần một ngày để điều trị mày đay do lạnh. Hydroxyzine đặc biệt hiệu quả trong điều trị mày đay do nhiệt (mày đay cholinergic). Mày đay do ánh nắng được điều trị bằng kháng histamine và kem chống nắng đặc biệt nếu cơ địa nhạy cảm tia cực tím. Các trường hợp mày đay do đè ép khởi phát muộn thường đáp ứng rất kém với thuốc kháng histamine.

   5.3 Điều trị mày đay mạn vô căn hoặc liên quan bệnh tự miễn:

   Điều trị phụ thuộc vào mức độ nặng và bệnh lý nền có liên quan. Cần lưu ý cân bằng giữa hiệu quả điều trị kiểm soát triệu chứng và những tác dụng gây độc của liệu pháp điều trị. Kháng histamine thể hệ sau không gây buồn ngủ là lựa chọn hàng đầu sau đó đến kháng histamine thể hệ 1, corticoid liều thấp cách ngày hoặc hàng ngày và giảm liều chậm 2,5 – 5mg mỗi 2-3 tuần. nếu không đỡ, kháng leukotriene, kháng histamine H2 và có thể cân nhắc các thuốc chống trầm cảm 3 vòng như doxepin và cả nefedinipine trong một số trường hợp. Nếu trong trường hợp chống chỉ định tuyệt đối corticoid hoặc tác dụng phụ hoặc không đáp ứng với các điều trị thông thường thì cycloporin được chỉ định với liều trung bình 200-300mg/ngày. Khi điều trị bằng cycloporin cần theo dõi huyết áp và chức năng thận. Trong trường hợp mày đay viêm mạch, kháng sốt rét tổng hợp có nhiều lợi ích trong điều trị và cải thiện tình trạng viêm mạch.

   Tài liệu tham khảo:

   1. T. Zuberbier, R. Asero, C. Bindslev Jensen, G. Walter Canonica and et al. EAACI/GA 2LEN/EDF/WAO guideline: management of urticarial. Allergy 2009: 64: 1427–1443
   2. Powell RJ, Du Toit GL, Siddique N, et al. BSACI guidelines for the management of chronic urticaria and angio-oedema. Clin Exp Allergy 2007; 37: 631-50.
   3. C.E.H. Grattan and F. Humphreys. Guidelines for evaluation and management of urticariain adults and children. Br J Dermatol. 2007 Dec;157(6):1116-23.
   4. Kaplan AP. Chronic urticaria: pathogenesis and treatment. J Allergy Clin Immunol 2004; 114: 465-74
   5. Ronald S.Walls (1997).Urticaria and angioederna in Allergy and their management. First Ed, MACLENNAN + PETTY, Sydney- Philadenphia – London. pages 140 – 148.

   ThS. BS. Nguyễn Văn Đĩnh
   Giảng viên Bộ môn Dị ứng và MDLS - ĐHY Hà Nội

   Tải tài liệu về: May day phu mach.pdf
   Comments 12 Comments
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    In response to the man inquiring about macs heating and cooling, oil boiler installation near me, star heating and air, mini split installation near me, trane heating and cooling, ac plumbing, I highly recommend this excellent heating service details or geothermal home heating and cooling, furnace humidifier installation, best heating and cooling companies near me, hvac repair, best heating and air conditioning, heat pump repairs, and don't forget this top heating service advice as well as northwind heating, central heating repairs, heating and cooling companies, radiant heating and cooling, patricks heating and air, hvac repair near me, not to mention this updated heating service url which is also great. Also have a look at this top rated heating service details on top of commercial heating and cooling, bud anderson heating and cooling, cochran heating and cooling, heater installation, gleason plumbing and heating, lennox heating, not to mention this top heating service url as well as gas central heating boiler, scott's heating and cooling, mini split heating and cooling, york plumbing and heating, heating ducts, geothermal installation, on top of best heating service tips which is also worth a look. I also recommend this awesome heating service advice as well as heating and cooling service near me, best heating and cooling, new boiler installation near me, american standard heating and cooling, hvac emergency repair, emergency air conditioner repair, as well as this useful heating service link and don't forget blue ridge heating and cooling, heat pump servicing, heating and ac repair, r&r heating and cooling, oil boiler installation near me, main heating, and don't forget new heating service url which is also great. Finally, have a look at this best heating service details for good measure. Check more New Accident Attorney Advice 4bdda20
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    For the man talking about electronic software, college management software, ahref seo, innovative solutions, software for startups, airline management software, brokerage crm, construction management software, automotive management software, high school management software, entertainment software, import and export, boutique pos system, digital entrepreneur, I suggest this ian ferguson for retail pos, insurance software, ahref seo, timeshare, dental management software, erp database development, water management software, mobile application development, farm software, custom software development, custom software, guiding principles, industrial real estate, college management software, surgical supply software, also. See More Recommended Hombolt Technology Details b4bdda2
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    For the lady inquiring about mary mother of jesus full movie, mother's day 1980 movie, mother's day the movie 1980, single parent romance movies, the eyes of my mother watch online, movie called mother's day, michelle pfeiffer mother movie, black swan mother, good movies to watch with mum, step mother movies, rocketman mother, mother's day horror movie 2020, the bad mother's handbook 2007, mother from christmas story, I suggest this best Mother movie link for mother 2019 full movie, ma mere 2004 full, 107 mothers film, bad mom tv show, grand mother movie, mom thriller, film mom friends, mother 2019 movie, mother movie bengali, mother's crime 2017, film new young mother, mother movie watch online, mother knows best movie, mother of the bride 1993, mother bengali movie online, also. See More Recommended Seo Service TipsSite 84a52b4
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    To the guy asking about list of free profile creation sites,buy quality backlinks cheap,backlink guest post,free adult backlinks,backlinks from news sites,skyscraper link building,ecommerce web design,dofollow backlinks 2021,web 2.0 backlinks sites,magento web development,ecommerce seo expert,unnatural inbound links,web backlinks,web and mobile development company,back link seo,ahrefs ur dr,profile creation sites seo,seo top,google inbound links, I suggest this highest rated website services for improved google rankings for buy backlinks for my website,get backlinks to your blog,submit website for backlinks,web graphic design,backlink generate,guest blogging backlinks,crazy backlink,indian backlinks sites,seo h1,web2 0 backlinks site list,free high pr backlinks,seo backlinks list,real estate backlinks,high pr link building,list of free profile creation sites,backlinks ranking factor,off page,niche relevant backlinks,backlink creation websites,automated link building,also. See More Great SEO Service Advice 19d184a
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    To the people asking about communication between product packages, beverage packaging automation, recycled materials packaging, automated closing package, innovative way package food, enhance your product visibility packaging, sample packs, automatic filler, 24 pack cardboard machine, canadian packaging machines manufacturers, examples of secondary packaging equipment, automated machine beer packer, discovery boxes, real-time product tracking packing, promotional packaging, cardboard wrap around high tray, sealing case packer, nanotechnology packaging, automate your packaging operations, I can vouch for this Importance of Streamlined processes for paker filling machines, digital printing technologies, shrink wrapping packing machine, large volume packaging, tamper-proofing package, switching to automatic solutions, secondary packaging quebec, iop, secondary packing machine montreal, canadian packaging machines integrator, improve inventory management packaging, how to automate beer packing, secondary packaging, packaging innovations 2021, packaging automation industry, graphics packaging equipment, what is jit, american packaging machines manufacturer, save time and money packaging, pack your products e-commerce, also. See More Cool Packaging Machine Info 4bdda20
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    To the lady talking about heating system maintenance, heating and air units, hrv heating, on heating air, day and night heating and cooling, new heating system, I highly recommend this useful heating services advice or heating company near me, b and j plumbing, boiler installation near me, same day heating and air, cooling and heating, auburn heating and air, not to mention this recommended heating services link not to mention blue best heating and air, johns heating and cooling, home heating, moore heating and cooling, heating company near me, marshall's heating, on top of this excellent heating services tips which is also great. also have a look at this awesome indoor air quality services link on top of cooling heating, comfort air heating and cooling, oil furnace cleaning, burton heating and air, huft heating and air, robertson heating and air, as well as this new cooling services details and don't forget bardi heating and air, oil furnace repair, sagamore plumbing, all star plumbing and heating, same day ac repair, ducted heating system, and don't forget recommended heating services details which is also worth a look. i also suggest this high rated cooling services blog not to mention allen heating and air, propane heater repair, oil boiler engineer near me, american standard heating and cooling, action heating and air conditioning, plumbing and heating companies near me, not to mention this best indoor air quality services details and don't forget emergency ac repair, bryant heating and cooling systems, commercial boiler repair, furnace maintenance near me, service express hvac, heating ductwork, and don't forget best indoor air quality services info on top of ductless heating and cooling, mini split installation near me, furnace repair near me, emergency heating and cooling near me, ground source heating, york plumbing and heating, which is also great. finally, have a look at this new heating services site with all star plumbing and heating, aircon heating and cooling, north shore plumbing and heating, hutchinson heating and cooling, mini split contractors near me, boiler engineer near me, for good measure.
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    In reply to the lady talking about search engine for ecommerce website, ecommerce wordpress design, top ecommerce sites, popular e commerce sites, shopify stores for sale in us, ecommerce website laravel, I highly recommend this awesome ecommerce site info or add a shopping cart to your website, ecommerce developer, ecommerce website design company, magento design agency, shopify tip app, buying shopify store, alongside all this top ecommerce site advice alongside all b2c ecommerce development, turnkey ecommerce store, cheap ecommerce website, great ecommerce websites, shopify store owners, b2b ecommerce website design, on top of this top ecommerce site details which is also great. Also, have a look at this new ecommerce site site on top of shopify biggest stores, custom ecommerce development, russian ecommerce sites, magento online store, multi vendor ecommerce website price, trending shopify stores, not to mention this useful ecommerce site blog as well as electronics ecommerce website, most successful ecommerce stores, largest shopify stores, ecommerce platform design, tips for ecommerce strategy, ecommerce conversion tips, and don't forget updated ecommerce site info which is also worth a look. I also recommend this top ecommerce site link with ecommerce website png, best ecommerce site design, shopify demo store, magento web development agency, ecommerce photography tips, best web platform for ecommerce, also.

    In reply to the man asking about on top of family and gentle dentistry, gentle dentistry lexington, gentle dental plymouth, new berlin gentle dentistry, gentle dental implant & cosmetic centre, gentle dental on ina, alongside all this new gentle dentistry advice alongside all gentle dental palm beach, your gentle dentist, gentle dental care clinic, the gentle dental centre, gentle dental locations, gentle dental upper darby, and don't forget top rated gentle dentistry advice on top of the gentle dental centre, katy gentle dentists, gentle family dentistry near me, gentle touch dental hygiene services, gentle dental mt vernon, gentle family and cosmetic dentistry, which is also great. Finally, have a look at this excellent gentle dentistry advice with gentle dental locations near me, gentle dentistry deerfield, gentle dental lancaster, gentle dental on oracle, gentle teeth dentist, gentle dental general dentistry, for good measure. Check more @ Updated Mortgage Calculator Details 5ba0_35
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    To the lady inquiring about clark's heating and air, furnace humidifier installation, commercial boiler repair, furnace cleaning near me, bardi heating and air, heat and air, I highly suggest this new heating repair details or ground heating system, dons plumbing and heating, northeast plumbing, radiant heating and cooling, heating and cooling repair near me, hvac replacement, on top of this awesome heating repair link not to mention furnace inspection, four seasons plumbing and heating, geothermal heating, boiler repair, standard heating and air, star plumbing and heating, on top of this excellent cooling repair advice which is also great. Also, have a look at this top rated heating installation tips not to mention emergency heat, service express hvac, furnace near me, electric home heating, smith heating and cooling, furnace replacement near me, alongside all this great heating repair site not to mention heating and air conditioning service near me, oil furnace service, furnace installation, central heating and cooling, 24 hour furnace repair, valley plumbing and heating, on top of excellent heating installation blog which is also worth a look. I also suggest this best hvac repair forum and don't forget perry hall heating and air, bluedot hvac, new heating system, tri county heating and cooling, furnace service near me, furnace repair service, on top of this high rated hvac installation blog not to mention hvac service, conejo valley heating and air, comfort heating and cooling, first choice heating and air, air tech heating and cooling, k and k heating and cooling, on top of top heating repair link as well as furnace near me, heating services, furnace repair, home comfort heating and cooling, heating & cooling service near me, cascade heating and air, which is also great. Finally, have a look at this updated heating maintenance site with all pro heating and air, goodman heating and cooling, 24 hour boiler repair, best heating and air, geothermal service near me, central heating engineer, for good measure. Check more @ New Mobile Game Codes Details bdda204
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    In response to the people asking about microsoft office administrator, iobit uninstaller free version, open source zip software for windows, free word processor software, excel specialist certification, iobit uninstaller 10 key free, I highly recommend this read full report on download windows programs free details or best free word processors, infrarecorder download, microsoft csp license, free archiver for pc, revo uninstaller latest version, excel vb6, and don't forget this click here about download windows programs free forum and don't forget advanced microsoft office, microsoft excel 2016 certification, microsoft suite includes, free unzip app for windows, microsoft tap program, microsoft student advantage program, as well as this conversational tone on windows programs for free site which is as good as microsoft office uchicago, microsoft office certification, iobit uninstaller free version, free zip software for windows, octave software free download for windows 10, download program driver, . Also, have a look at this additional reading for windows programs for free details and don't forget ms office programs, microsoft office specialist excel certification, program 7 zip free download, the installation requires a compatible microsoft office program, microsoft 365 hup, all computer software windows 7, and don't forget this click here on microsoft programs torrent advice not to mention download runasdate 64 bit, microsoft access visual basic, software to open zip files in windows 10, word processing program, microsoft excel certification cost, comodo system utilities download, not to mention do you agree on microsoft programs url which is also worth a look alongside all download iobit uninstaller windows 10, azure migration and modernization program, download registry cleaner for windows 10, microsoft excel associate certification, best rar software for windows 10, udemy excel from beginner to advanced, also. I also suggest this watch this video about windows software url alongside all best zip software for windows 10 free, revo uninstaller pro 4 download, microsoft open value license, microsoft office master, windows 10 best software download, winrar software download 64 bit, on top of this going here for download microsoft programs free forum not to mention free word processor software, microsoft developer program, download kingsoft pc doctor, microsoft programs for business, office 2019 hup, best movie download software for windows 10, not to mention link about download windows software free forum as well as norton commander download free, mos powerpoint certification, microsoft insider program, 10 bit uninstaller free download, microsoft apprenticeship 2021, microsoft notepad for windows 7, which is also great. Finally, have a look at this directory on microsoft programs crack link with best zip software windows 10, free program to open rar files windows 10, excel class, free unzip software for windows 10 64 bit, microsoft hup singapore, belarc advisor free download for windows, for good measure. Check more @ Great Ideas For Deciding On Windows Software Pc e765ba3
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    For the person talking about main demo pg soft mahjong, agen slot online gacor, situs judi pragmatic, bos 88 link alternatif, qq slot deposit ovo, bola habanero88, I highly suggest this lowest price on judi slot online url or judi top 88, slot88 bonanza, bermain slot pragmatic sweet bonanza, slot gembira link, 77lucks slot online, murah4d net situs slot, not to mention this more about the author about situs slot link on top of mesin judi online, microgaming slot, slots welcome bonus, bettor303, agen777 slot, qq bandar slot, as well as this learn more for judi slot online blog which is as good as win mpo link alternatif, joker judi slot, agen slot bonus new member 100, judi gopay, ib88 slot, jam jam gacor main slot, as well as discover more here about judi slot online url not to mention ot bola slot, pragmatic 88 demo, hcs 777 slot, idn96 slot login, 7wyn77 slot, gbd4 slot, as well as this link on agen slot details not to mention s8play slot login, joker188 main slot, qq938 link alternatif, slot ovo, daftar judi one line, slot online judi 388, not to mention lowest price for agen slot site which is about slots casino free slot games, super slots casino no deposit bonus, sakong online bonus deposit, qq indah slot, agen slot joker 123, 7wyn slot online, on top of this such a good point on slot online site not to mention demo microgaming, agen 188 slot, bo slot gacor habanero, main demo slot pragmatic, slot pragmatic play terbaik, batman88 judi slot, alongside all this top article about situs slot blog on top of safari88 slot login, daftar rtp slot pragmatic, link alternatif mega bandar, deposit dana 10rb, max389 live22, game judi online24jam slot, not to mention resources for agen slot url not to mention promo judi slot online, sistem rng pada mesin slot, bandar slot 138, ovo 88 slot, agen joker388, bos 88 link alternatif, which is also great. Finally, have a look at this this contact form for slot gacor info with play1628 clickbet88, slot judi baru, freebet ovo slot, situs joker123 deposit pulsa, agen slot online gacor, game main judi, for good measure. Check more @ Recommended News To Selecting Custom Sportswear 5ba5_3c
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    For the person talking about idm free download for lifetime, sketchup 2022 download with crack 64 bit, mp3 rocket download, world box free download, pdf download free, software download for pc, I highly suggest this go here about free software keygen advice or coreldraw free download full version with crack for windows 7, displayfusion license key, download winrar 64 bit full crack 2022, bandicut download with crack, spss keygen, free download winrar 64 bit with crack, on top of this this contact form for free software download info and don't forget matlab cracked version free download, sketchup download with crack 64 bit, winzip pro crack, adobe dreamweaver cc crack, autocad 2020 crack free download, download video cutter, alongside all this a fantastic read for software free download link which is as good as winrar free crack, adobe photoshop crack version 64 bit youtube, download cracked software for windows, turnitin free download crack, playout software crack free download, filmora pc download crack, and don't forget look what i found about software keygen crack advice not to mention download surfer full crack, software download sites, filmora 11 full version free download with crack 64 bit, manycam crack 2022, character creator 4 free download with crack, speechelo free download with crack, as well as this here on software keygen crack site and don't forget coreldraw 12 crack free download, vmix key free, skinfiner free download, iitpave software free download with crack, free pdf reader windows 10, aida64 free download, alongside all on yahoo for free software download blog which is about lumion 10 crack download, freemake video converter, nck crack download, peachtree accounting software free download 2020 with crack, etap software free download full version with crack, nitro pdf free download for windows 10 64 bit, alongside all this good for free software keygen url on top of microsoft office 2010 free download zip file, minitab free download full version with crack, download avira full crack, filmora crack version for pc, spss 20 free download full version with crack 64 bit, apowersoft free screen recorder, alongside all this killer deal for free software download info on top of autocad 2019 download crack, mp4 download free video player, wondershare filmora 10 full crack, corel videostudio free download full version with crack, acdsee 9 license key, microsoft ice download, and don't forget basics on software free download info and don't forget imazing crack for windows, key smadav 14.8, i care recovery download full version, download videoscribe crack, unlocktool v2021 crack free download, microsoft office crack keygen, which is also great. Finally, have a look at this a fantastic read for free software download link with dvdfab serial key, adobe photoshop cs6 free download for windows 10, free software download websites, advanced systemcare pro crack download, autocad 2007 free download, free studio full crack, for good measure. Check more @ New Tips On Picking DRAGON222 dda204c
   1. FrankJScott's Avatar
    FrankJScott -
    In reply to the guy asking about enscape free download with crack, fast movie downloader free download, deep freeze standard keygen, dvdfab crack keygen, idm download free full version with serial key 2020, adobe pdf free download, I highly recommend this learn more here for free software keygen blog or download studio one 5 full crack 64 bit, foxit phantompdf business crack, free download idm full crack 2022, free pdf reader for windows, epson l382 adjustment program cracked, winzip with keygen, not to mention this going here for free software keygen link and don't forget hacking wifi password software free download, filmora 10 crack, download csp full crack, avast free antivirus license key 2022, sidify music converter free, wilcom embroidery studio free download with crack, and don't forget this good about free software keygen link which is as good as adobe illustrator cs6 free download, freeware, best software for pc free download, youtube download for pc windows 7, download winrar 64 bit full crack 2022, winzip pro crack, not to mention helpful hints for free software keygen site not to mention free avg, adobe acrobat free download, download sketchup 2022 gratis full crack, adobe illustrator cs6 free download, keygen for dr fone, 7 zip download for pc, alongside all this breaking news on free software keygen advice as well as pdf download free for windows 10, freemake activation key 2022, download nitro pdf, any video converter crack, belarc advisor free download, nitro pdf full version with crack, alongside all more bonuses on free software keygen advice which is about download sketchup 2020 full crack 32 bit, avg antivirus crack, adobe photoshop cs6 full crack, ulead video studio 12 free download full version with crack, pc games free download full version for windows 10 offline, ulead video studio 11 free download with crack, not to mention this such a good point about free software keygen url not to mention acdsee download, free video to mp3 converter for pc, pinnacle studio 18 free download full version with crack, free antivirus for windows 7 32 bit, krita free download, adobe illustrator 2022 free download, and don't forget this this hyperlink on free software keygen site alongside all sketchup free download 64 bit with crack, nitro pdf keygen download, ms office with crack, dslrbooth keygen, spss keygen, winrar 64 bit download, alongside all this contact form about free software keygen tips and don't forget mp3 cutter free download, download adobe audition 2020 full crack, poweriso full version with crack, idm new version with crack, download prezi full crack, nero 10 download full version with crack, which is also great. Finally, have a look at this continue reading this about free software keygen forum with windows 7 bootable usb free download, easeus partition recovery 9.0 full, sketchup 2021 free download with crack 64 bit, filmora wondershare crack version for pc, download any video converter full crack, vmix download with crack, for good measure. Check more @ Free Reasons To Choosing Free Software Keygens e765ba0
  • Chúng tôi trên Facebook

  • Sự kiện đã qua

   Tìm kiếm các bài báo cáo

   Nhập nội dung cần tìm
  • Pentaglobin Biseko